Skal du momsregistreres når du driver hobbyvirksomhed?

0
3130
hobbyvirksomhed

Svaret er faktisk mere indviklet end de fleste tror. Desværre findes der også en hel del urigtig eller ufuldstændig information på diverse websider der påstår at lave rådgivning om emnet.

Her får du den komplette version, ikke forkortelsen. Det er vigtigt for dig der driver en hobbyvirksomhed. Hvis du bryder reglerne om momsregistrering vinker der nemlig alvorlige bøder. Og du kan ikke påberåbe dig uvidenhed.

Du kan, men det bliver bare ikke accepteret af SKAT. Det er nemlig altid dit eget ansvar at være informeret korrekt. Og SKAT gør faktisk et rigtigt godt job med at oplyse om alle regler og forhold angående moms og andre skatter.

Hvis du er i tvivl, tjek altid SKATs hjemmeside. Der finder du alle relevante oplysninger. Kan du ikke gennemskue dem alligevel, er du altid velkommen at spørge SKAT, enten ved at ringe eller sende dem en mail.

Hvad præcist er moms?

Moms er en merværdiskat på 25%. På godt dansk betyder det, at det er værditilvæksten af en vare eller ydelse der beskattes med moms, ikke prisen. SKAT inddriver heller ikke selv momsen, men overlader det til de momsregistrerede virksomheder. At være momsregistreret betyder at du inddriver momsen på SKATs vegne, samt afregner og afleverer den til SKAT. Nystartede virksomheder skal gøre det kvartalsvis. Ellers skal det gøres hvert halve år så længe virksomhedens omsætning er under 5 millioner kroner.

Eksempel på merværdiskat: Du køber 100 kg mel til 1000 kroner + moms. Med melet bager du 100 dejlige brød som du så sælger for 30 kroner pr. kilo. Det giver i alt 3000 kroner.  Værditilvæksten er altså 2000 kroner. Hvis din virksomhed er momsregistreret, skal du derfor opkræve 25% moms for de 3000 kroner. Det bliver 750 kroner i moms som kaldes for salgsmoms.

Men de 1000 kroner du har betalt for melet har udløst moms på 250 kroner. Den moms du har betalt ved dit vareindkøb er den såkaldte købsmoms.

Når du laver momsafregning, skal du trække al din købsmoms fra al din salgsmoms. Differencen er så den moms som du skal aflevere til SKAT.

Bagatelgrænsen plus det løse

Grundreglen for moms er at du kun skal momsregistreres når din omsætning er over 50.000,- kroner pr. regnskabsår. Disse 50.000,- udgør den såkaldte bagatelgrænse.  Så langt så godt. Men lad os lige tage den fra bunden, for at sikre at alt gøres korrekt.

For hobbyvirksomheder eller bierhverv kræver SKAT ikke et fuldstændigt regnskab. Du skal bare oplyse din indtægt, og så har du muligheden for fradrag af visse omkostninger. Derfor gider mange ikke sætte sig ind i detaljerne.

Men det kan faktisk være en rigtig god investering, at gøre sig lidt klog på det. Regnskab og evt. momsafregning for en hobbyvirksomhed er ikke svære at få styr på. Til gengæld giver det dig både et godt overblik og nogle skattemæssige fordele.

Nogle detaljer er simpelthen vigtige, fx forskellen mellem omsætning, indtægt og overskud:

Omsætning, indtægter udgifter og overskud

Indtægter er alle de penge der kommer ind i din virksomhed mens udgifter er alle de penge der går ud. Når du trækker alle dine udgifter fra alle dine indtægter er differencen dit overskud.

Summen af både indtægter og udgifter er din omsætning. Omsætning er altså alle de penge der går igennem din virksomhed. Reglen siger at du skal momsregistrere din virksomhed så snart omsætningen overstiger 50.000,- kroner. Her er det vigtigt at være opmærksom på at det også gælder hvis du har et underskud.  For eksempel:

Du har haft udgifter på 30.000,- for varekøb, en webside og avisreklamer. Solgt har du i samme år kun for 25.000,- Ska du i så fald momsregistrere din virksomhed?

Svaret er ja. Selv om du har et underskud på 5000,- så er din omsætning faktisk på 55.000,- og derved over bagatelgrænsen.  Fordi omsætning er både udgifter og indtægter.

Men der er mere end bagatelgrænsen

Her er den detalje som ofte bliver overset: Bagatelgrænsen på 50.000 gælder ikke når din omsætning er regelmæssig! Og det er en vigtig detalje. Reglen om momsregistrering drejer sig ikke kun om 50.000 kroner grænsen. Du er nemlig også forpligtet til at momsregistrere din hobbyvirksomhed så snart den har en regelmæssig omsætning, selv om den er lavere end bagatelgrænsen.

Hvis du fx omsætter kun 3000,- hver måned, dvs. 36.000 årligt, så skal du momsregistreres, skønt omsætningen er lavere end de 50.000.

Hvis du til gengæld omsætter 49.999 men det fordeler sig på kun et par gange om året, så behøver du ikke momsregistrere din hobbyvirksomhed.

Budskabet fra SKAT er klar: regelmæssig omsætning kræver momsregistrering. Men hvor præcist grænsen går mellem regelmæssig og ikke regelmæssig er lidt uklar.

Det er op til dit skøn. I praksis er SKAT næppe interesseret i at bruge resurser på, om din hobbyvirksomheds omsætning er regelmæssig eller uregelmæssig. Men så snart du gør krav på nogle regnskabsmæssige fradrag vil du selv oplyse SKAT om det, igennem dit regnskab!

Så hvis du er i tvivl, spørg hellere. Det koster ikke noget.

Når du har brug for startkapital

Det kan lade sig gøre at starten en virksomhed uden penge. Men i praksis er det sjældent muligt. Selv en hobbyvirksomhed har i de fleste tilfælde brug for lidt startkapital. Du har måske brug for værktøj og redskaber, reklamer, en webside, og penge til at købe varer eller råstoffer med.

Hvis det er mere end du umiddelbart har råd til kan du overveje at låne penge til startkapital.

Der findes faktisk særlige fradragsordninger for såkaldt indskud i din virksomhed. Det er når du bruger dine egne penge til finansiering af startkapitalen.

Her er det underordnet om de penge kommer fra din sparegris eller om du har taget et banklån, et etableringslån eller et forbrugslån. Du behøver heller ikke bekymre dig så meget om låneomkostninger og renter, fordi du kan fratrække alle disse udgifter, selv om det kun er en hobbyvirksomhed.

Men du skal selvfølgelig bekymre dig om du kan betale lånet tilbage indenfor aftalt tid. Det er altid den vigtigste overvejelse, når d vil tage et lån.